Gereedschapswand van multiplex met diverse zagen, beitels, veilen met een werkbank

Waarom een Japanse zaag?

Waarom zou je voor een Japanse zaag kiezen?

Zagen kan soms een lastige klus zijn, met name wanneer je niet het juiste gereedschap tot je beschikking hebt. Misschien een open deur… maar ja er zijn verschillende zagen voor verschillende klussen.
Het verschil tussen een ijzerzaag en normale zaag weten we vaak wel.
Maar als het op de verschillende houtsoorten en de stand van de zaag op het hout komt weet je dan ook wel dat hiervoor verschillende zagen zijn? Met daarbij de verschillende technieken om de klus relatief simpel te klaren.
Spoiler alert: een Japanse zaag is vaak verder geëvolueerd dan westerse zagen!

Het verschil tussen Japanse zagen en westerse zagen

Dit is in essentie simpel te beschrijven. Waar je bij een Westerse zaag de zaag door het hout moet duwen, moet je bij een Japanse zaag de zaag door het hout trekken. Dit maakt dat een Japanse zaag superieur is ten opzichte van een Westerse zaag. De voordelen op een rij:
✔ Trekkende zaagbeweging
✔ Dun zaagblad
✔ Meer controle over de zaag
✔ Niet dubbel vouwen van de zaag
✔ Tot 3 x minder kracht nodig voor zagen
✔ Nauwkeurige smalle zaagsnede

Hoe gebruik je een Japanse zaag?

De Japanse zaag gebruik je met een trekkende beweging. Het is dus een trekzaag maar niet zoals wij deze kennen. Als je nog nooit met een Japanse zaag hebt gezaagd dan kan het wat onwennig zijn in het begin .
Sterker nog als je Westerse zagen gewend bent kan het zelfs zijn dat je de zaag alsnog dubbel klapt bij het zagen. Met name omdat je de duwende beweging gewend bent om te zagen wat vaak gepaard gaat met kracht.
Er is niet een speciale techniek voor het zagen met Japanse zagen behalve dan ‘oefening baart kunst’. Je zult zien dat je een eigen methodiek aanleert waarbij je de Japanse zaag echt gaat waarderen om het gemak waar het mee zaagt met een perfecte zaagsnede.

De vertanding van de Japanse zaag

Naast dat een Japanse zaag een trekzaag is hebben alle zagen een speciale vertanding. Vaak ook met een 3 zijdig geslepen trapezium vertanding. Dit zorgt ervoor dat het zaagblad vaak zo scherp is als een scheermes. Pas vooral op de eerste keren dat je zaagt met een Japanse zaag, onderschat niet hoe scherp deze zagen zijn.
Naast dat het zaagblad een vlijmscherpe vertanding heeft is de zetting van de tanden vaak ook minimaal. De combinatie van een trapezium vertanding en een minimale zetting maakt dat je een perfecte gladde zaagsnede kunt maken met minimale inspanning.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *